Halloween ünnepe, kelta ünnep > Halloween - wyw.hu

Talált weboldalak ebben a kategóriában: Halloween ünnepe, kelta ünnep > 10 weboldal. Kategória leírása: Halloween ünnepe, eredete, szokások. Nálunk inkább megemlékezés, a tengerentúlon buli.

halloween.wyw.hu Rendezés: Találatok szerint | Értékelés | Névsor szerint

Szponzorált linkek
A kelta hagyományokból ünnep
http://hu.wikipedia.org/wiki/Halloween

A halloween az angolszász országokban a boszorkányok, kísértetek és egyéb szellemek ünnepe október 31-én. A töklámpás lett az idők folyamán a halloween legfontosabb jelképe. Az angol egyenes fordítás „carved pumpkin”. Az ilyenkor használt kivájt vigyorgó töklámpás angol nyelvterületen elterjedt neve: Jack O’Lantern. Európában halloween sokáig feledésbe merült. Néhány helyen elvétve jelmezbe öltöztek és tökdíszeket helyeztek el a lakásban, de ez a szokás is hanyatlóban volt. Az utóbbi években azonban a halloween ünneplése ismét visszatért, valószínűleg a népszerű amerikai ponyvakultúra (képregények, filmek) nyomán. Az utóbbi években Magyarországon egyre több helyen ünneplik meg. Az iskolákban beöltöznek a gyerekek és cukrot osztanak az osztályokban...

A kelta hagyományokból ünnep
Halloween - a kóbor szellemek éjszakája
http://kulturport.hu/tart/rcikk/f/0/19858/1

Október hónap utolsó éjszakájáról írta egy római szerző: "Borzalmas ez az éjszaka! A kelták gyermekek vérét isszák, s a legképtelenebb szexuális praktikáknak hódolnak: nem kímélnek sem anyát, sem gyermeket, sem az öregeket." Ma már szerencsére szó sincs minderről, de előbb Európában, majd onnan Észak-Amerikára átterjedve, s végül újabban Európába visszatérve különféle szokások honosodtak meg halloween - október 31-e - éjszakáján.

Halloween - a kóbor szellemek éjszakája
A rejtélyek éjszakája: Halloween
http://www.szatmar.ro/content/view/13504/1

Halloween éjszakáját sokan - valljuk be, némi lenézéssel - amerikai ünnepnek tekintik, jó, ha tudjuk, ennek a különleges alkalomnak gyökerei, hagyományai régmúlt kelta korokra nyúlnak vissza. Pogány ünnep volt valaha, akárcsak a Karácsony vagy a Húsvét, bár neve a keresztény Mindenszentek ünnepének angol elnevezéséből származik (All Hallows' vagy All Saints' Eve), mely szerint e napon emlékeznek meg mindazon szentekről és mártírokról, akik nem rendelkeznek önálló szent nappal. A kelta hagyományok szerint azonban egészen más jellegű ünnep volt november elsejének előestéje, éjszakája. Az ő hitük szerint ugyanis e napon, az ő újévük napján térnek vissza a földre az elmúlt esztendőkben elhunyt bűnösök azóta állatok testében lakozó lelkei. Nem véletlen hát, hogy ez egyúttal a félelem, a kísértetek, manók és démonok éjjele is.

A rejtélyek éjszakája: Halloween
Halloween - A sötétség bálja
http://kulturport.hu/tart/rcikk/f/0/103710/1

A leginkább groteszk jelmezeiről és morbid tréfáiról ismert ünnep valójában hármas gyökerű: kettő a kereszténység előtti időkből, egy pedig a római katolikus tradícióból táplálkozik.

Halloween - A sötétség bálja
Mert - Kitekintő
http://www.uni-miskolc.hu/uni/news/mertarchivum/2001.10.31./index.php?oldal= ...

Mert - Kitekintő - Halloween. Jelmezek és töklámpások. Játékok és örömtüzek. Általában ártalmatlan gyermekünnepnek látjuk. És az is. Most már. Története viszont a kereszténység elõtti idõkre nyúlik vissza. A Halloween-t évente ünneplik, de tulajdonképpen minek is az ünnepe ez? Honnan származnak sajátos jelmezei? Mint ahogyan egyesek vélik, valóban démonok imádása? Vagy csupán néhány õsi pogány rítus ártalmatlan nyoma?

Mert - Kitekintő
Réz András Online
http://www.rezandras.hu/kultur_halloween.htm

Aki azt hiszi, hogy ennek az igen zajos és ma már fölöttébb mókás ünnepnek a neve egy bécsi telefonközpontostól ered - téved. Október 31. éjszakájának felfordulásai és furcsaságai ennél sokkal mélyebben gyökereznek. Maga a név - Halloween - az angolban a katolikus hagyományt idézi. A Halloween ugyanis az All Hallows Eve (Mindenszentek estéje) eltorzult formája. Azt azonban nem szabad elfelednünk, hogy a kelta írek már Krisztus előtt az 5. században is megemlékeztek erről a napról, ugyanis a nyár náluk október 31-ikén ért véget. Ezt a napot Samhain-nak nevezték: ez volt a kelta újév...

Réz András Online
Floraland - Az ünnep eredete
http://www.floraland.hu/index.php?item=lista&csop=51

Halloween eredete a pogány kelta hagyományokban gyökerezik, a keltáknál október 31-e volt ugyanis az év - és egyben a nyár - utolsó napja, amikortól a világosságot és a nap melegét felváltotta a hideg és a sötétség. Úgy tartották, hogy ezen az éjszakán a halottak lelke hazalátogat, és mindenféle szellem, boszorkány, kobold, vagy lidérc lepi el ekkor a falvakat, városokat. A babonás emberek, mivel féltek a köztük bolyongó rossz szellemektől, óriási máglyákat gyújtottak akkoriban, vagy hogy elijesszék őket, maguk is ijesztő jelmezekbe bújtak.

Floraland - Az ünnep eredete
Samhain
http://web.tvnetwork.hu/vidaa/wic/samhain/

Jelentése: "nyár vége". A kelta évkezdõ nap, a tél kezdete. A kelták két évszakra osztották föl az évet: a tél Samhain estéjétõl Beltane (május 1.) estéjéig tartott, a nyár kezdetéig. Az ünnep más elnevezései: Halloween, Hallowmas, All Hallow's Eve, Mindenszentek Napja, Halálünnnep. A legjelentõsebb ünnep a kelták számára.

Samhain
A kelta örömtűztől, a keresztény mindenszentekig
http://www.origo.hu/noilapozo/eletmod/20071031-halloween-mindenszentek-halot ...

Az amerikai gyerekek azzal tökéletesen tisztában vannak, hogy milyen szokások vannak érvényben ilyenkor, azt viszont valószínűleg kevesebben tudják, honnan is ered az ünnep. Antalóczy Adél, a Modern ünnepek című könyv szerzője elmondta, hogy a halloween kelta eredetű...

A kelta örömtűztől, a keresztény mindenszentekig
Mi is pontosan Halloween ünnepe?
http://www.edenkert.hu/elet-mod/wellness/mi-is-pontosan-halloween-unnepe---a ...

Mi is pontosan a Halloween ünnepe? Halloween története, hagyománya. Egy hiedelem szerint október utolsó napján a legvékonyabb a választóvonal az élők és a holtak világa között...

Mi is pontosan Halloween ünnepe?
Hirdetések
Oldal leírása
halloween.wyw.hu: Halloween katalógus: Az ősrégi Kelta ünnep eredete, szokások és a halottak napja. Ötletek, tippek töklámpás készítéshez. Halloween képeslapok, jelmez ötletek.
Gyűjteményünkben 176 válogatott Halloween témakörhöz kapcsolódó link közül válszthatsz!
Hirdetések
Közösség
Megosztás a Facebook-on Add a Twitter-hez Google+

Aktív linkek: 176 | Várakozó linkek: 0 | Ajánlott linkek: 5 | Linkre kattintás összesen: 77597